A brief History on La Chandeleur: At the time of the year when Candlemas was celebrated (exactly 40 days after Christmas - Feb 2nd), winter planting was beginning. People used the surplus flour to make crêpes, a symbol of prosperity for the coming year! It is said that Pope Gelasuis I, comforted the pilgrims arriving in Rome with crêpes, with the belief that the shape and color of crêpes evoked the sun(golden discs like the sun, get it? Haha). The Chandeleur has become with the years, the day of crêpes, and is especially loved by children. Traditionally, the cook has to skip the crêpes with a gold coin in hand. If he/she succeeds, his/her house will prosper all year long (I don't own a gold coin, so I didn't bother, lol). Another custom I found interesting, and is less common, is putting the first crepe in a closet (I personally wouldn't advise that, but I guess it goes to show the appreciation the people had for Crêpe Day at the time). Most importantly, this day is celebrated with family, friends, food and games. Now, on to the recipe :D
Un peu d'histoire sur La Chandeleur: Au moment de l'année, lorsque la Chandeleur a été célébrée (exactement 40 jours aprés Nöel - 2 février), la plantation d'hiver commençait. Les gens ont utilisé de la farine excédentaire pour faire crêpes, un symbole de la prospérité pour la nouvelle année. On dit que le Pape Gelasuis I a consolé les pèlerins arrivant à Rome avec crêpes. Avec la croyance que la forme et la couleur des crêpes appelé le soleil(disques d'or comme le soleil, tu comprends? Haha). La Chandeleur est devenu le jour de crêpes, et il est aimé par les enfants. Traditionnellement, le cuisinier doit frire la crêpe avec une pièce d'or dans la main. S'il réussit, sa maison va prospérer toute l'année (je n'ai pas une pièce d'or, eh bien, lol). Une autre coutume que j'ai trouvé intéressant, et il est moins courant, est de mettre la première crêpe dans le placard (je ne sais pas, je ne vais pas essayer personnellement, lol). Principalement, cette journée est célébrée avec la famille, des amis, de la nourriture et des jeux. Maintenant, ci-dessous est la recette! :D
Total Time (Temps Total): 45 mins
Prep Time (Temps de Préparation): 10 mins
Cook Time (Temps de Cuisson): 35 mins
Yield (Pour): 4 people (4 personnes)
INGREDIENTS/INGRÉDIENTS
- 1 cup of all purpose flour / 1 tasse de farine
- 2 eggs / 2 oeufs
- 1/2 cup of milk / 1/2 tasse de lait
- 1/2 cup of water / 1/2 tasse de l'eau
- 1/4 teaspoon of salt / 1/4 petite cuiller de sel
- 2 tablespoons of butter / 2 cuillère à soupe de beurre
-1 teaspoon of cinnamon (optional) / 1 pette cuiller de cannelle (optionnel)
- Coconut Oil / Huile de Coco
PROCEDURE/PROCÉDURE
Step 1/ La Première Étape
In a large mixing bowl or blender, whisk the flour and eggs together. Add in the milk and water gradually, while stirring or blending to combine. Add the salt, butter and cinnamon and beat until smooth.
Dans un grand bol ou un mixeur, battre la farine et les oeufs ensemble. Ajouter le lait et l'eau graduellement, mélange de combiner. Ajouter le sel, le beurre et la cannelle, jusqu'à ce qu'il n'y ait plus de grumeaux.
Step 2/ La Deuxième Étape
Put a little oil on a frying pan over medium high heat. Pour the batter onto the pan. Tilt the pan with a circular motion to spread the batter evenly.
Mettez un peu d'huile dans une poêle à frire avec feu moyen-élevé. Versez la pâte sur le poêle à frire. Inclinez la poêle à frire avec un mouvement circulaire pour étaler la pâte uniformément.
Step 3/ La Troisième Étape
Fry the crêpes for about 2 minutes, until the bottom is golden brown. Flip it over to fry the other side.
Faire frire les crêpes pendant 2 minutes, jusqu'à ce que le bas est doré. Lancez la crêpe pour faire frire l'autre côté.
Step 4/ La Quatrième Étape
Spread Nutella on one half of the crêpe, and Strawberry Jam on the other. Roll up the crêpe, and sprinkle Baking Sugar over it. I would also eat them with just honey, I am not a fan of bombarding sweet crêpes with fruits, whipped cream and what not, but feel free to add your favorite fruits! :)
Étaler Nutella sur une moitié de la crêpe, et la confiture de fraise sur l'autre. Roulez la crêpe, et saupoudrez du bicarbonate de sucre au-dessus. Je voudrais aussi les manger avec seulement le miel, je n'aime pas les crêpes sucrées avec des fruits, de la crème fouettée, mais vous pouvez ajouter vos fruits préférés! :)
Pardonnez mon français, j'apprends encore. Vous remercie pour la lecture!
Bon Appétit
-Onivie
Love it! Inspired me to make something similar. A blog post in French and English. Na you oh! lol.
ReplyDeleteHahhah i just saw this! Thank you so much sis! What did you end up making?
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